BTW-heffing op vouchers
Tot en met 2018 was de ondernemer bij de verkoop van vouchers (cadeaubonnen, dinercheques e.d.) btw verschuldigd op het moment dat deze voucher door de gebruiker werd gebruikt voor de aankoop van een product of dienst. Op dat moment moest beoordeeld worden of het lage of hoge btw-tarief van toepassing was.
Per 1 januari 2019 is dit veranderd. Er is onderscheid gemaakt tussen vouchers voor enkelvoudig en meervoudig gebruik.
Bij enkelvoudig gebruik is het duidelijk welke soort goederen en/of diensten met de voucher kunnen worden aangekocht en welk btw-tarief daarvoor geldt. De voucher is dan met het betreffende btw-tarief belast op het moment van verkoop.
Bij meervoudig gebruik staat op het moment van verkoop van de voucher nog niet vast welke goederen of diensten worden aangeschaft en het btw-tarief kan dus nog niet worden bepaald. De btw is dan pas verschuldigd als de voucher wordt ingewisseld (bijvoorbeeld in een kookwinkel waar men artikelen verkoopt welke zijn belast met 9% en 21% btw).
Van welk soort voucher er sprake is moet blijken uit de administratie.
Er is voordeel te behalen door het moment van btw-heffing uit te stellen door vouchers voor meervoudig gebruik (goederen en/of diensten met verschillende btw-tarieven) te verkopen. De btw-afdracht is dan pas bij besteding.